marți, mai 12, 2009

Lacul Ghidighici – groapă comună pentru protestatarii de la Chişinău?

Revenirea comuniştilor la putere în sărmana Republică Moldova a devenit prea repede un fapt comun pentru opinia publică internaţională. Dar ce să vorbim de cei care nu ne cunosc şi cărora le pasă prea puţin de noi? Chiar ţăranii noştri, care au fiecare părinţi sau rude deportate şi ucise de comunismul sovietic, au ajuns să mulţumească partidului pentru o pensie de 30 de dolari şi ziarul “Comunistul” pe care îl primesc gratuit în cutia poştală.

La fel de repede au fost măturate urmele unui masacru făcut de către un stat împotriva propriilor cetăţeni. Protestele din aprilie 2009 au depăşit prin amploarea şi urmările lor orice alte proteste din Europa ultimelor decenii. Cînd aţi mai văzut o ţară în care cetăţenii să dea foc parlamentului şi preşedenţiei în semn de protest? Mai are nevoie guvernarea comunistă de altă carte de vizită decît aceasta? Republica Moldova este ţara în care a ars parlamentul şi preşedinţia!

Ce altceva se mai poate spune despre Republica Moldova? Să mai spunem că iazurile din Republica Moldova adăpostesc cadavrele celor ucişi de poliţia voroniană, aşa cum este cazul tînărului Maxim Canişev, găsit zilele trecute în lacul Ghidighici? Să mai spunem că în parcuri se găsesc îngropaţi protestatari decedaţi în 8 aprilie, aşa cum este cazul tînărului de la Bălţi, ucis în bătaie pentru că, chipurile, ar fi avut o datorie de 2000 de euro? Credem că nu e vremea să aşteptăm ca Dumnezeu să despartă apele pentru a ne arăta cîţi morţi mai sînt în lacul Ghidighici şi nici să se crape pămîntul sub noi pentru a ieşi morţii de unde au fost ascunşi. Trebuie să facem ceva pentru a pune capăt guvernării unui regim criminal care s-a recomandat în istorie prin peste 70 de ani de teroare neîncetată.

Moldova nu are mijloacele necesare pentru a căuta posibilele cadavre într-un lac cu o suprafaţă de 803 ha cum este Ghidighiciul. Probabil ni se va spune că este o operaţiune prea costisitoare şi că bugetul statului a sărăcit de pe urma investiţiilor facute în lucrările de reparaţie a clădirilor preşedenţiei şi parlamentului. Totuşi lacul ar trebui răscolit centimetru cu centimetru prin participarea unor echipe specializate internaţionale.

Poate că presa de la Chişinău, cu toate greutăţile pe care le întîmpină, va insista mai mult pe acest subiect, lăsînd baltă discuţiile sterile în jurul “votului de aur” şi al împărţirii forţelor într-un parlament corupt şi criminal.


Nota: Lacul Ghidighici se afla la iesirea din Chisinau in directia Ungheni-Iasi, la o distanta de aproximativ 4 km de la comisariatul de politie a sectorului Buiucani.

Niciun comentariu: